## Industry Attachment Programme (IAP) (2-4-12 model)

"Industry Attachment Programme (IAP)" has been evolved to make the Automobile Engineering student's role ready at the time of their graduation. Generally, students undergo an internship programme during their final semester, which it is felt will not be adequate to imbibe industry expectations to make a meaningful impact on the student. Keeping this in mind, a programme called "Industry Attachment Programme", has been established where students will undergo internship from their second year onwards.

The programme envisages a select batch of students to undergo one week training during winter vacation of II, III and IV years in selected industry and an internship for 2 weeks, 4 weeks and 12 weeks during their summer vacation of II, III and IV year respectively, with the same industry. This arrangement facilitates the students to understand the nitty-gritty of the industry operations thoroughly as well as the industry to have a critical appraisal of the student for possible employment.

Besides the students, a faculty member is also deputed along with the students to learn the industry practices and upgrade their skills to develop into effective teachers.

Types of Training	Duration	Batch	Year
Training Module-I	5 days	Between 3 <sup>rd</sup> & 4 <sup>th</sup> sem – winter vacation	ll year
Internship-I	2 weeks	Between 4 <sup>th</sup> & 5 <sup>th</sup> sem – summer vacation	ll year
Training Module-II	5 days	Between 5 <sup>th</sup> & 6 <sup>th</sup> sem – winter vacation	III year
Internship-II & project identification	4 weeks	Between 6 <sup>th</sup> & 7 <sup>th</sup> sem – summer vacation	III Year
Training Module-III	5 days	Between 7 <sup>th</sup> & 8 <sup>th</sup> sem – winter vacation	IV Year
Internship-III & Project submission	12 weeks	During 8 <sup>th</sup> sem	IV year

## **Basic Training schedule:**

	MCET Student	s - Industry	Attachment Program (I A P) Training Module		hi Auto Co	omponents Lim	nited :
S. No	Training Topic	Training mode	Contents	Duration	Time	Faculty	Venue
	<u>Day 1</u>						
1	Company Introduction	Class room	SACL Overview presentation	45 Minutes	9.30 am to 10.15 am	Mr.N. Kandasamy	DISA Conference Hall
			Industrial safety				
			Road safety	2 Hrs 45 Min	10.15 am to 01.00 pm	Mr. V.P. Thangavel	DICA
2	Safety Procedures	Class room	Personal safety				DISA Conference Hall
2	Salety Flocedules		Fire Safety				
			Electrical safety				
			Importance of PPE				
3	Plant vis	sit	Visit to all Manufacturing Process	3 Hours	02.00 pm to 05.00 pm	Mr.N. Kandasamy& Team	Plant visit
	<u>Day 2</u>						
4	CSR	Class room	Customer specific requirements	1 Hour	9.30 am to 10.30 am	Mr.N. Kandasamy / Mr.K. Karthikeyan	DISA Conference
5	Drawing study		Study and analysis of product drawing	1 Hour	10.30 am to 11.30	Mr.N. Kandasamy / Mr.K.	Hall

					am	Dharmaraja		
		-	Specification fixation		11.30 am			
6	Raw Material		Preparation of Raw material spec sheet Testing Methods & Approval Process	1 Hrs 30 Min	to 01.00 pm	Mr.N. Kandasamy / Mr. A. Ramesh		
7	Plant vi	sit	Visit to raw Material testing & inspection	3 Hours	02.00 pm to 05.00 pm	Mr.N. Kandasamy& Team	Plant visit	
	<u>Day 3</u>							
8	Melting Process	Class room	Types of Melting furnace Charging of raw materials Composition control & Tapping	1 Hour	9.30 am to 10.30 am	Mr.N. Kandasamy / Mr. K. Kumaravel		
			Microstructure analysis		10.30 am	Mr.N. Kandasamy / Mr. P. Ravi	DISA Conference Hall	
9	Metallurgy Lab	Class room	Mechanical properties Defect analysis	1 Hour	to 11.30 am			
10	Process control	Class room	Chemical composition control Mg treatment Pouring, Inoculation	1 Hrs 30 Min	11.30 am to 01.00 pm	Mr.N. Kandasamy / Mr. K. Kumaravel		
11	Plant vi	sit	Final Composition Visit to melting shop and Metallury Lab	3 Hours	02.00 pm to 05.00 pm	Mr.N. Kandasamy& Team	Plant visit	
	Day 4							
10	2 1 2		Sand mixture		9.30 am to	Mr.N. Kandasamy	DISA	
12	Sand Process	Class room	Sand preparation	1 Hour	10.30 am	/ Mr. K. Kumaravel	Conference Hall	

			Sand testing				
			Sand conveying				
			Types of core making	1 Hour	10.30 am to 11.30 am	Mr.N. Kandasamy / Mr. Suganathan	
10			Manufacturing of core dies				
13	Core making	Class room	Core processing				
			Core handling				
			Types of Moulding machines			Mr.N. Kandasamy	
1.4	Moulding process	Class room	Moulding machine operation	1 Hrs 30	11.30 am to 01.00 pm	/ Mr. M. Kanagaraj /Mr. Sathish	DISA
14	Moulding process	ess Class room	Moulding process	Min			Conference Hall
			Mould quality				
15	Plant vis	sit	Visit to sand plant, core shop &moulding shop	3 Hours	02.00 pm to 05.00 pm	Mr.N. Kandasamy& Team	Shop floor
	<u>Day 5</u>						
			Understanding the industrial drawing			Mr.N. Kandasamy / Mr. K. Dharmaraja	
			Generation of 3D model and casting model	1 Hour	9.30 am to 10.30 am		
16	Tooling & Methods	Fooling & Methods       Class room       Generation of pattern model and core design         Gating simulation	Generation of pattern model and core design				
							DISA
			Pattern manufacturing				Conference
		Pattern proving	Pattern proving				Hall
	Fettling &		Degating	1 Hour	10.30 am to 11.30 am	Mr.N. Kandasamy	
17		Class room	Shot blasting			/ Mr. N.	
	Inspection		Grinding/ rough boring			, Haridasan / Mr. A.K. Senthilkumar	
			Visual inspection				

			Hardness, X-ray, MPI, Ultrasonic testing (UT)				
	Rejection analysis & Corrective action	Class room	Types of defects	30 Minutes	11.30 am to 12.00 pm	Mr.N. Kandasamy / Mr. K. Kumaravel	
18			Analysis of defects				
			Corrective action				
	Painting process	ng process Class room	Phosphating	1 Hour	12.00 pm to 01.00 pm	Mr.N. Kandasamy / Mr. N. Thirumoorthy	
19			Dip painting, spray painting				
19			Powder coating				
			Geomet coating, ED Coating				
20	Plant vi	sit	Visit to Tooling & Methods, Fettling & Inspection, painting process	3 Hours	02.00 pm to 05.00 pm	Mr.N. Kandasamy& Team	Shop floor
	LUNCH TIME 01 PM to 2 PM						

## **SACLTrainingDetails**

S.N	Name of the Industry	Total No. of Students	Accompany Staff Name	Duration of the Training	Academic Year
01	Sakthi Auto components Private Limited, Perundurai,Erode.	15	Mr.K.Yokeshwaran AP/Auto	5.12.16 To 9.12.16	2016-2017

